Nieuws2 jul '15 13:29

Dijsselbloem waarschuwt Griekenland: een 'nee' is geen overwinning

Auteur: Karlijn Meinders

Het is een illusie als de Grieken denken dat ze een betere deal krijgen met een nee-stem. Dat zegt minister van financiën en Eurogroep voorzitter Dijsselbloem zojuist in de Tweede Kamer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dijsselbloem vervolgt: "Het is geen kwestie van politieke onwil, het is niet om te laten zien dat we politiek niet willen wijken: het kan gewoon niet."

Het volk bepaalt
De toekomst van Griekenland is nu in de handen van de Griekse bevolking en zo hoort het ook, vindt Dijsselbloem. "We zullen het referendum afwachten", zegt hij tegen politiek-verslaggever Jeroen Stans. "Als de uitkomst positief is dan is er natuurlijk ook de bereidheid van onze kant om Griekenland uit het slop te halen. Als de uitkomst negatief is zal het een stuk ingewikkelder zijn. Het afwijzen van voorstellen betekent dat je daarmee mogelijk ook laat zien dat je niet bereid bent om maatregelen te accepteren."

 

Stemadvies
Volgens politiek-verslaggever Laurens Boven is het een duidelijke waarschuwing aan de Grieken. "Dijsselbloem weet hoe de opiniepeilingen ervoor staan. Een groot deel zit niet te wachten op een deal, maar een ruime meerderheid wil wel in de euro blijven. De Grieken willen het 'nee' gebruiken als onderhandelingstactiek, maar daar zegt Dijsselbloem van: zo zit ik niet in elkaar, zo werkt het niet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen