Nieuws14 jan '15 12:24

Den Haag kan bevolkingsgroei nauwelijks aan

Auteur: BNR Webredactie

Den Haag groeit uit haar jasje. De stad passeert dit jaar de grens van 515.000 inwoners, terwijl in de beleidsplannen pas over vijf jaar rekening werd gehouden met dat scenario. Vanavond is er een spoedoverleg gepland tussen de gemeente en woningcorporaties.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De grote structuurvisie die we in 2005 hadden gepland is gestokt", vertelt Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur, op BNR. "We hadden een ongelooflijke woningbouwproductie gepland, maar door de crisis konden we dat niet waarmaken. Maar ondertussen ging de stad wel door met groeien."

Volgens Wijsmuller is het vooral belangrijk dat er nieuwe prestatie afspraken met wooncorporaties gemaakt worden.

2020
Er was voorspeld dat er in 2020 vijfhonderdduizend mensen in Den Haag zouden wonen, maar die grens is nu al gepasseerd. "Dat aantal is veel groter dan we hadden voorzien. Den Haag is een aantrekkelijke woonstad en we zien dat veel mensen hiernaar toe trekken." Volgens Wijsmuller komt de groei vooral door studenten en de arbeidsmigratie.

Nieuwe woningen
Den Haag zou 1.500 woningen per jaar moeten bouwen om aan de vraag te voldoen en dat lijkt te lukken. "Het afgelopen jaar hebben we 1.650 nieuwe woningen gebouwd, maar voor de komende jaren komen er wel zorgen bij. We hebben door de crisis het project moeten beperken. We proberen nu vooral oude kantoorpanden om te bouwen tot woningen. Maar we moeten ook zorgen dat er nieuwe investeringen mogelijk worden."

Sociale woningen
De voorraad sociale woningen droogt steeds verder op. De stad zou 30 procent sociale huurwoningen moeten hebben, maar dat lijkt nu toch wel moeilijk te gaan worden. "We proberen hier echt naar te gaan streven, maar het zal moeilijk worden. Door bijvoorbeeld nieuwe wetten van het Rijk is het lastig om te investeren. Het zou kunnen dat we dit akkoord moeten wijzigen, maar we moeten hierover wel gaan onderhandelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen