Nieuws11 mrt '15 11:33

'ASML en Shell ontwijken Nederlandse belasting'

Auteur: Bram van Dijk

Nederlandse bedrijven ontwijken voor miljarden aan belasting via het buitenland, blijkt uit onderzoek van tv-programma Zembla. Dat komt mede door de belastingvoordelen die Nederland zelf biedt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Zembla laat vanavond in haar uitzending zien hoe bijvoorbeeld ASML via een Belgische constructie maar zes procent winstbelasting betaalt in Nederland, in plaats van de gebruikelijke 25 procent. Ook bedrijven als Philips, Heineken en Shell gebruiken volgens Zembla deze België-route.

Boudewijn Janssen, universitair hoofddocent verslaglegging aan de Open Universiteit, heeft het over naar schatting zeven miljard euro aan inkomsten die Nederland misloopt. "Dat is dus mede mogelijk gemaakt doordat we in Nederland ook allerlei belastingsubsidies hebben", zegt hij tegen Zembla. Nederland is dus dief van de eigen schatkist.

Europees aanpakken
"Het zijn waanzinnige bedragen en dit geeft maar weer eens aan dat het heel goed is dat we hier in Europa mee aan de slag gaan", zegt Cora van Nieuwenhuizen, europarlementarier voor de VVD en lid van een speciale commissie die omstreden belastingdeals moet tegengaan.

En Nederland dan?
Ook Nederland krijgt vaak het verwijt dat het een belastingparadijs is. Van Nieuwenhuizen vindt dat eerst bepaald moet worden wat dat dan precies is. "Wel is het feit dat lidstaten allemaal een eigen belastingsysteem hebben. En wat in het ene land niet aftrekbaar is, is in het andere land wel. Dan gaan multinationals op zoek waar in hun situaties het meest gunstige resultaat te behalen is. En dat is eigenlijk niet waar al die individuele lidstaten hun belastingsysteem voor bedacht hebben."

Om de situatie in Europa aan te pakken, moeten eerst alle verschillende stelsel boven tafel en naast elkaar gelegd worden. "Ieder land en iedere regering wil dat de belasting die ze opleggen, geïnd wordt. Daar zit het gezamenlijke belang. Je moet het echt Europees regelen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen