Nieuws4 mrt '15 11:54Aangepast op 4 mrt '15 15:59

BNR Uitgezocht | Een griepepidemie: wat kost dat?

Auteur: Didi Levison

Er heerst griep en dat kan een land aardig wat geld kosten. In Duitsland lopen de kosten op tot 2,2 miljard euro. Hoe zit dat in Nederland? BNR zoekt het uit.

Image

Volgens experts van het onderzoeksinstituut RWI in Duitsland bezorgt de griepgolf zo'n 2,2 miljard euro schade aan de Duitse economie. Daarover berichtte vandaag de Duitse krant Die Welt.

In Duitsland zijn naar verluidt meer dan 10 miljoen mensen getroffen door de griep. Die melden zich ziek en kunnen dus geen bijdrage leveren aan de Duitse economie. Omdat ze over het algemeen minder eten en drinken, geven ze tegelijkertijd minder uit.

Duitse griepgolf
In een normaal griepjaar zijn er tussen de 2 en 10 miljoen Duitsers ziek. De huidige griepgolf is vrij zwaar, maar aantallen kon het RWI nog niet geven. Bij een echte pandemie, waarbij honderdduizenden mensen moeten worden opgenomen en er sterfgevallen zijn, kan de Duitse economie zo'n 25 a 75 miljard euro schade oplopen.

Hoe zit het met de griep en de economische gevolgen in Nederland? BNR zocht het uit.

770.000 ziek
Sinds november vorig jaar hebben bijna 1,6 miljoen Nederlanders de griep gehad. Volgens het CBS hebben we een beroepsbevolking van 8,2 miljoen mensen. Daarvan heeft 9,4 procent griep gehad, dat zijn ruim 770.000 werkenden.

928 miljoen euro
Elke dag dat een werknemer ziek thuis zit kost gemiddeld 223 euro, zegt TNO. Oftewel, het ziekteverzuim kost alle werkgevers bij elkaar in totaal 928 miljoen euro.

Tegelijkertijd zijn er ook werkenden die profiteren van zieke werknemers, uitzendkrachten bijvoorbeeld. En andere branches maken juist meer winst door ziekteverzuim zoals groente, fruit en medicijnen.

Heb jij zieke werknemers? Of heb je zelf de griep? Praat mee via Facebook of Twitter

BNR Uitgezocht | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar Uitgezocht in BLT.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen