Nieuws11 mrt '15 17:21Aangepast op 11 mrt '15 17:52

BNR Uitgezocht | Waarom Nederland een belastingparadijs is

Auteur: Didi Levison

Nederlandse bedrijven ontduiken belasting via de onderburen en andersom. Dat blijkt uit een onderzoek van het tv-programma Zembla. BNR zocht uit waarom Nederland een belastingparadijs is.

Vanochtend werd uit een onderzoek van tv-programma Zembla bekend dat veel Nederlandse bedrijven voor miljarden aan belasting ontwijken via het buitenland.  Vanavond zendt Zembla haar bevindingen uit op NPO 2. BNR sprak erover met Cora van Nieuwenhuizen, europarlementarier voor de VVD en lid van een speciale commissie die omstreden belastingdeals moet tegengaan.

Is Nederland echt een belastingparadijs? En zoja, hoe zit dat dan? BNR's Elke van Boxmeer zocht het uit.

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie Erasmus Universiteit, zegt tegen BNR: "Belastingparadijzen zijn landen met een mager belastingsysteem waar weinig belasting wordt geheven. Dat is Nederland niet."

BNR's huiseconoom Kees de Kort is het daar niet mee eens: "We zijn wel een belastingparadijs. We hebben op een aantal punten fiscaal aantrekkelijke regelingen, zoals royalties, verlate rente en lage belasting op dividend."

De echte belastingparadijzen zijn de Kaayman Eilanden en de Maagdeneilanden. Toch gaan daar niet alle bedrijven heen die belasting willen ontduiken. Dat komt vanwege voordeeltjes die dichterbij te halen zijn.

Gunstige regelingen
België richt zich bijvoorbeeld op vermogen en heeft gunstige regelingen in het leven geroepen om dit binnen te halen. Nederland focust zich juist op innovatie en stimuleert dit met de innovatiebox. Deze regeling zorgt voor extra banen en brengt jaarlijks rond de 4 miljard euro op. Daartegenover staat dat Nederland 7 miljard euro mis loopt aan bedrijven die naar België gaan om aldaar gebruik te maken van de gunstige vermogensregeling. Dit is hoe de zogenaamde 'Belgieroute' is ontstaan en waarom er ook een Franse en Duitse route bestaat.

De EU probeert bedrijven te dwingen om belasting te betalen in het land waar zij ook echt actief zijn. Volgens Kavelaar lukt dit niet zolang de échte belastingparadijzen, zoals de Kaayman Eilanden en de Maagdeneilanden, niet worden aangepakt.

Wat vind jij van de omstreden belasting-routes? Praat mee via Facebook of Twitter

BNR Uitgezocht | Luister iedere werkdag om 12.35 uur naar Uitgezocht in BLT.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen