Nieuws23 nov '15 19:12

Argentinië gaat voor het geld

Auteur: Didi Levison

Zakenman en oud-burgemeester van Buenos Aires, Mauricio Macri, is de nieuwe president van Argentinië. Hij moet Argentinië afhelpen van het protectionistische beleid van zijn voorgangers.

Mauricio Macri. Foto: ANP
Mauricio Macri. Foto: ANP

Met de aanstelling van Macri als president komt er na twaalf jaar een einde aan het links populistisch en sterk protectionistisch beleid van de Kirchners. Wat moet hij doen om de economie van Argentinië weer op gang te helpen?

Eerst een stukje geschiedenis: Argentinië werd in 2014 technisch failliet verklaard. Dit had een aantal oorzaken: het beleid van de Kirchners en de schommeling in de vraag naar Argentijnse grondstoffen. De eerste jaren van Kirchner en Fernandes gingen overigens helemaal niet slecht. De economie groeide fors door hoge grondstofprijzen en de grote vraag naar het Argentijnse exportproduct soja, met name door China. Pas vanaf 2012 vertraagde de Argentijnse economie sterk door een afnemende vraag naar grondstoffen. “De grondstoffenboom was over”, zegt Marijke Zewuster, financieel expert Latijns Amerika bij ABN AMRO.

Naast soja staat Argentinië ook bekend om zijn kwalitatief hoogwaardige vlees. Toch werd daar qua export niet optimaal gebruik van gemaakt. “De Kirchners waren heel protectionistisch op vlees. Het beste vlees moest voor de Argentijnen zijn en kon daarom niet geëxporteerd worden. Voor de prijzen en de economie was dit heel ongunstig”, vertelt Zewuster.

 

Maar nu is Macri president en dat gaat volgens Zewuster het ondernemersvertrouwen een nieuwe boost geven. “De hoop is dat er wordt afgestapt van een deel van de vele protectionistische maatregelen. Er is momenteel een enorme belasting op export van allerlei goederen, ook soja. Er zijn boeren die grote hoeveelheden soja hebben achtergehouden. De verwachting is dat dit nu snel op de markt komt en dat de exportopbrengsten gaan toenemen”, vertelt de Latijns Amerika expert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen