Nieuws26 mrt '15 18:23Aangepast op 27 mrt '15 06:53

SP zegt vertrouwen in staatssecretaris Van Rijn op

Auteur: Karlijn Meinders

Veel mensen die recht hebben op een pgb, zijn in onzekerheid over de betalingen. Volgens de SP heeft van Rijn gefaald en daarom heeft de partij een motie van wantrouwen ingediend. De motie werd zojuist echter afgewezen.

BNR-verslaggever Jaap Jansen vertelt dat de Kamer al een aantal keer over het onderwerp gedebatteerd heeft met staatssecretaris Van Rijn. Hij probeerde de Kamer vandaag te overtuigen dat de problemen zullen worden opgelost, maar daar slaagde hij wat de SP betreft niet bepaald in.

Wanprestatie
Renske Leijten van de SP sprak over een wanprestatie. "De staatssecretaris heeft hier op 4 februari excuses gemaakt, vervolgens heeft hij gezegd: na excuses, komt hard werken. Maar ondertussen zitten nog steeds duizenden mensen zonder de uitbetaling van hun salaris."

Zelf nog niet tevreden
Van Rijn benadrukte op zijn beurt dat er heel hard is gewerkt om twee dingen te bewerkstelligen. "Eén: zorgen dat mensen die hun declaraties indienen op tijd betaald worden. En twee: als er hick ups in het systeem zitten, dat er routes zijn om versneld te betalen. Hetzij met spoedbetalingen, hetzij met rapid response. We krijgen berichten dat dat werkt. Er wordt dus voortgang geboekt. Daarmee zijn we nog niet tevreden, want zolang er mensen buiten hun schuld niet betaald krijgen waar ze recht op hebben, moet daar zo snel mogelijk een einde aan komen."

Motie afgewezen
Toen er werd gestemd maakte Groen Links het nog heel even spannend, maar uiteindelijk steunde slechts een zesde van de Kamer de motie en deze werd dan ook niet aangenomen. Alleen de PVV, PvdD en 50Plus waren voor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen