Nieuws28 apr '15 09:54Aangepast op 28 apr '15 10:18

VNG razend om greep uit gemeentekas door Van Rijn

Auteur: Karlijn Meinders

Opnieuw onenigheid tussen de gemeentes en staatssecretaris Van Rijn over de zorghervormingen. Van Rijn wil namelijk een kwart miljard euro uit de gemeentekas van volgend jaar halen om zijn eigen tekorten te dekken.

De tekorten waar Van Rijn het geld voor nodig heeft, zijn ontstaan doordat veel jongeren en mensen met problemen vorig jaar in aanloop naar de zorghervormingen nog snel zijn aangemeld voor zwaardere zorg, betaald door het Rijk. VNG, de koepel van Nederlandse gemeentes, is razend.

Zorgzekerheid
Annemarie Jorritsma, voorzitter van de VNG, vertelt dat de onderhandelingen nog bezig zijn, maar dat het nodig is om nu al een signaal af te geven. "Wij hebben vorig jaar moeten inkopen op de gegevens van 2013, omdat we zorgcontinuïteit moesten bieden van het Rijk. Er zijn toen allerlei contracten getekend en afspraken gemaakt om mensen dezelfde zorg te kunnen blijven bieden. Als dit geld nu weer weggehaald wordt, dan wordt het bijna noodzakelijk om zo snel mogelijk mensen in de langdurige zorg te helpen, terwijl de intentie van de wetgeving het omgekeerde was."

Kleine budgetten
Er waren vooraf al ernstige zorgen over de budgetten, vertelt Jorritsma. "We hadden allemaal al een beetje het vermoeden dat 2014 zo'n jaar was waaruit je niet heel betrouwbare cijfers zou kunnen halen, omdat alle partijen aan het voorsorteren zouden zijn op de nieuwe situatie. Dus is er gekeken naar de gegevens van 2013. We hebben zelfs nog een poging gedaan om afspraken te maken met het kabinet over de budgetten, omdat we bang waren dat deze veel te klein waren. Maar die zijn er niet gekomen en nu suggereert men dat er wel een soort afspraak zou zijn om dat geld dan weer terug te halen. Dat kan echt niet en het past niet in de systematiek."

Mislukte hervorming
Volgens Jorritsma wordt het de gemeenten zo onmogelijk gemaakt goede zorg te bieden. "1 januari stond de pers klaar om alle drama's te verslaan, daar is niets van waar gebleken. Nu zijn alle gemeentes bezig het nog beter te organiseren. Dat kon in de eerste maanden niet, want we moesten eerst de zorgcontinuïteit garanderen. Deze greep in de kas zou betekenen dat dat proces op zijn kont zou gaan liggen. Dan gaat de hervorming van de langdurige zorg gewoon mislukken."

Gerelateerde artikelen