Programma2 jul '12 06:35Aangepast op 2 jul '12 10:20

Staat verkoopt vaccinatie-instituut aan Indiërs

Auteur: Thijs Baas

De Indiase farmaceut Serum Institute of India (SII) heeft de productiefaciliteit van het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) overgenomen van de Nederlandse staat.

Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid maandag. Met de transactie van 32 miljoen euro begeeft SII zich op de Nederlandse vaccinmarkt. Het ministerie geeft wel de garantie dat met de verkoop "vrijwel alle medewerkers van het NVI meegaan naar de nieuwe eigenaar".  Volgens het ministerie is SII één van 's werelds grootste vaccinproducenten.

Verrassing
Volgens viroloog Ab Osterhaus, verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum, komt de verkoop niet als een verrassing. Het grootste deel van de productie-activiteit was immers al verdwenen. "In het verleden waren er wat problemen met de kwaliteit bij het NVI. Men produceerde dus relatief weinig. Er werden relatief weinig vaccins nog gemaakt voor een relatief kleine groep."

Juist om de publieke taken veilig te stellen waren bijna alle mensen van het NVI al overgegaan naar het Rijksinstituutvoor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Bovendien stond het 'productiestuk' al een tijdje te koop. "Er werd gekeken naar bedrijven die mogelijk geïnteresseerd waren. Ook het r&d-stuk is overgegaan naar het RIVM, dus men is alleen maar geïnteresseerd in echte harde productie."

Geest van de tijd
De economy of scale vereist dat de productie moet worden opgezet voor een veel groter publiek, en het is volgens Osterhaus "een beetje de geest van de tijd". "In Scandinavische landen is de overheid nog vrij lang bezig geweest met het maken van vaccins, maar de economy of scale laat dat eigenlijk niet meer toe. Produceren voor een veel groter gebied zat er ook voor het NVI niet meer in."

Over de overname door SII maakt Osterhaus zich overigens nauwelijks zorgen. "Het is een sterk groeiende, private onderneming, en die zijn ongetwijfeld geïnteresseerd om ook op de Europese markt te komen en voor hen zou dit een mooie stap kunnen zijn. Ze hebben laten zien dat ze een volwassen bedrijf zijn en dat daar de kwaliteit van productie geborgd is. Het is niet zo dat er een winkelnering is van de Nederlandse overheid met dat instituut."

Kwaliteit
Het NVI blijft gevestigd in Bilthoven. Het produceerde onder meer vaccins tegen polio, difterie en tetanus, maar besloot al in 2009 te stoppen met het maken van vaccins, omdat het als kleine producent lastig bleek om tegen een lage prijs een goede kwaliteit te leveren.

Grote volumes
De afgelopen jaren leed het NVI verlies, terwijl SII volgens het ministerie grote volumes kan produceren tegen een lage prijs. Toch zal de overheid zich niet volledig terugtrekken. Het Rijksinstituutvoor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal zich blijven bemoeien met onderzoek en ontwikkeling en de inkoop en distributie van vaccins voor het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik.

Deze werkzaamheden neemt het RIVM over van het NVI. De Nederlandse staat blijft in het bezit van de benodigde grondstoffen voor de vaccins. Als de Indiërs ooit besluiten te stoppen met de vaccinproductie kan dus nog altijd een andere partij de productie overnemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen