Nieuws23 mrt '11 14:15

Radioactiviteit Japan minder dan Tsjernobyl

Auteur: Harmen Simon Teunis

De hoeveelheid iodine die vrij is gekomen in Japan is lager dan de hoevelheid die vrijkwam bij de ramp van Tsjernobyl in 1986.

Het vrijkomen van twee soorten radioactieve deeltjes in de eerste vier dagen van de nucleaire crisis in Japan wordt geschat op 20 tot 50 procent van de hoeveelheid die in tien dagen vrijkwam na de ramp in Tsjernobyl. Dat zei een Oostenrijke expert woensdag.

De berekeningen die werden gepubliceerd door het Oostenrijkse Centrale Instituut voor Meteorologie en Geodynamica zal de onrust over besmet voedsel dat afkomstig is uit de omgeving van de Fukushima-reactoren waarschijnlijk verhogen.

Eerdere schatting

Dinsdag schatte het Franse IRSN nog dat het lekken uit de Fukushima reactor ongeveer 10 procent was van de hoeveelheid van die lekte na het incident in Tsjernobyl, ’s werelds ergste nucleaire ramp ooit.

Straling gedaald

Astrid Lilan van het Noorse Radiation Protection Authority, vertelde dat er een paar dagen geleden een piek was in de gemeten straling, maar dat het niveau ondertussen weer gedaald is. “Metingen die in en rond Japan gedaan zijn, laten geen echte verhoging van de straling zien,” zei Lilan in Oslo.

In Wenen benadrukte de Oostenrijkse Dr. Gerhard Wotawa dat twee soorten isotopen uit Fukushima, iodine-131 en caesium-137, normaal gesproken tien procent van de totale straling uitmaken.

Verschil Japan en Tsjernobyl

Een ander grood verschil tussen de ramp in Tsjernobyl en die in Japan is dat de meeste radioactieviteit verspreid wordt over zee en niet over land, zei Wotawa.

Gebasseerd op de metingen van systemen in Japan en de Verenigde Staten zegt Wotawa dat de iodine die vrij is gekomen bij Fukushima in de eerste vier dagen ongeveer twintig procent was van de hoeveelheid die in Tsjernobyl is vrijgekomen gedurende tien dagen.  

Gerelateerde artikelen