Nieuws10 dec '14 16:27

'Asscher moet zorgen voor inzage IS-onderzoek'

Auteur: Bram van Dijk

Minister Asscher moet alle resultaten van het IS-onderzoek boven tafel brengen. Dat eisen Turkse organisaties.

Uit het onderzoek van Motivaction zou blijken dat 80 procent van de Turkse jongeren in Nederland de jihad steunt. Maar volgens de organisaties deugt het onderzoek niet.

Ongeveer een maand geleden had advocaat Edjer Köse namens de Turkse organisaties al om opheldering gevraagd bij de opdrachtgever van het onderzoek van Motivaction, Forum, maar hij kreeg toen niet alle cijfers. "Forum heeft een inhoudelijk reactie gegeven. Forum heeft eigenlijk met zoveel woorden gezegd: luister eens, wij vinden helemaal niet dat de Turkse jongeren aan het radicaliseren zijn. Het onderzoek geeft daar ook geen aanleiding toe. Het is alsof Forum een heel ander onderzoek heeft gelezen."

Financiering door Asscher
"Op ons verzoek is door Forum aangegeven door wie het onderzoek is gefinancierd en dat is het ministerie van minister Asscher. En, zoals het adagium geldt: wie betaalt, bepaalt. Wij vragen nu aan minister Asscher om aan Forum opdracht te geven het onderzoeksmateriaal aan ons te geven zodat wij dat bij een onafhankelijk onderzoeksbureau kunnen laten checken."

Want, zo beredeneert Köse:

 

 

Als Asscher niet voor komende maandag met de gegevens over de balk komt, volgt er een kort geding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen