Nieuws15 mrt '13 07:06Aangepast op 15 mrt '13 08:53

'Hooligans sneller en harder aangepakt'

Auteur: BNR Webredactie

Ook voetbalsupporters die zich voor het eerst misdragen, moeten meteen een stadionverbod krijgen. Die mogelijkheid is er nu nog niet.

Een voetbalfan moet eerst meerdere keren de fout in gaan voordat hij bijvoorbeeld een gebiedsverbod krijgt opgelegd. Dat staat in een aangescherpte versie van de voetbalwet die minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Langdurig gebiedsverbod
Burgemeesters kunnen straks een langdurig gebiedsverbod, een meldplicht of groepsverbod opleggen aan supporters die voor het eerst worden betrapt op ernstige verstoring van de openbare orde. Voetbalfans kunnen dan meteen een seizoen lang worden geweerd uit het stadion. Binnen een periode van een jaar mogen burgemeesters 90 'losse' dagen uitkiezen waarop een gebiedsverbod geldt. Nu zijn dat alleen de duels in een aaneengesloten periode van 3 maanden.

"Het is een fantastische sport. Velen genieten ervan. Degenen die dat verstoren, gaan we keihard aanpakken'', zei Opstelten voor RTL Nieuws. "Wie betrapt wordt, komt er dan meteen het hele seizoen niet meer in.''

De maatregelen zijn onderdeel van een verscherpte aanpak van geweld om misstanden rond voetbalwedstrijden te voorkomen.

Gerelateerde artikelen