Nieuws8 mei '15 09:39

Budgetzorgpolis kost juist meer per jaar

Auteur: Karlijn Meinders

Budgetpolissen vallen vaak veel duurder uit, doordat behandelingen maar deels worden vergoed. Dat blijkt uit cijfers van zorgverzekeraars en berekeningen van het AD. Er moet daarom meer inzicht komen vooraf, vindt onder andere de Consumentenbond.

Foto: ANP
Foto: ANP

Peter Ruys, directeur van online zorgvergelijker Zorgkiezer.nl, heeft al een plan om het probleem aan te pakken. "Wij zijn hard bezig om een gratis app te maken, waarin je intoetst welke polis je hebt en dan meteen ziet bij welke ziekenhuizen je terecht kunt."

Polisbijsluiter
Een goed initiatief, vindt Sandra de Jong van de Consumentenbond. Ook zij wil meer duidelijkheid over budgetpolissen. "Wij zien het liefst dat er een soort polisbijsluiter komt, wat bij veel financiële producten al heel normaal is. Zo kun je vooraf zien of de hulpverlening die je nodig hebt wel of niet vergoed wordt. Een bijsluiter zou gestandaardiseerde info moeten leveren, zodat polissen makkelijker vergeleken kunnen worden."

Regels aanscherpen
Minister Schippers heeft ook al laten weten maatregelen te gaan treffen. Ze gaat de regels van zorgwaakhond NZa aanscherpen en websites van zorgverzekeringen verbeteren. Zo moeten verzekerden hun polis beter kennen.  Een goede zaak, vindt De jong. "Elke maatregel die het inzicht in de zorg beter maakt is goed."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen