
De komende maanden wordt de NS geconfronteerd met vier kritische rapporten. Als klap op de vuurpijl komt daar ook nog de enquête over het Fyra-debacle bij. "Het wordt een hete herfst", waarschuwt van Boxtel.
FD-redacteur Rob de Lange, die het artikel over de nieuwe topman schreef, denkt dat Van Boxtel wil aangeven hoe deplorabel het bedrijf er op dit moment voor staat. Zowel bij de politiek, de media als bij de concurrenten van NS, maar ook bij de medewerkers zelf. "Er is de afgelopen maanden natuurlijk wel iets gebeurt. De vorige topman van NS, Timo Huges, moest een paar maanden geleden het veld ruimen vanwege gesjoemel bij de aanbestedingsprocedure in Limburg.
"Dat heeft het bedrijf in een diepe crisis gestort, en een knallende breuk veroorzaakt tussen zowel de aandeelhouders als het ministerie van Financiën en de rest van de politiek. Daarnaast ook wel een beetje met de rest van de samenleving", zegt De Lange.
Oplossingen
Zowel Van Boxtel als minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd dat er een zwak ontwikkeld normbesef is bij de NS. De Lange: "Het is nogal wat als je zo’n integriteits-issue hebt binnen je eigen organisatie. Van Boxtel wil dat het bedrijf opener wordt, ook richting concurrenten. Er moet eerlijker worden gepraat en eerlijker worden opgetreden. Dat geldt overigens ook voor de politiek. Intern moet een cultuuromslag plaatsvinden, er moet meer samenhorigheid zijn tussen de verschillende takken van NS"
Van Boxtel benoemt overigens ook de goede delen van het bedrijf. Hij is onder de indruk van de dagelijkse prestaties. "We vervoeren zonder noemenswaardige problemen een half miljoen extra mensen binnen een paar dagen naar Sail in Amsterdam. We voldoen aan zeer hoge normen op een van drukst bereden sporen ter wereld. Daarom verdient het bedrijf het om aan geloofwaardigheid terug te winnen", zegt Van Boxtel in het FD.
Op de hoogte
"Ik vraag mij af of staatssecretaris Mansveld en minister Dijsselbloem op de hoogte waren van de deplorabele toestand van de NS", zegt Martijn van Helvert, Twee Kamerlid voor het CDA. Hij wil voor de zekerheid nog nagaan of het verhaal van Van Boxtel klopt. "Ik zal er Kamervragen over stellen, maar ik ga er wel van uit dat het waar is. Ik heb veel vertrouwen in Van Boxtel, en zijn woorden zullen wel ergens op gebaseerd zijn."
Wake-upcall
Volgens Anton Wiggers, bedrijvendokter en
partner bij Themis Company, moet het juist afgelopen zijn met alle Kamervragen.
"Zodra er in de herfst treinen niet op tijd rijden door bladeren op het spoor, vindt het publiek dat niet leuk en gaat de minister vragen stellen."
Als NS-bestuurder ben je afhankelijk van wat de politiek van je vindt, waardoor er intern een sterk politieke cultuur ontstaat, vindt de bedrijvendokter. Volgens hem moet Van Boxtel benoemen wat hij wil bereiken en van de politiek ook de speelruimte krijgen om dat in drie à vier jaar voor elkaar te krijgen.