Nieuws24 apr '15 14:39

Arbeider Aziatische kledingfabriek nog altijd zwaar onderbetaald

Auteur: BNR Webredactie

Er is nog steeds veel mis met de manier waarop onze kleren worden geproduceerd. Dat zegt de Schone Kleren Campagne, die zich inzet voor betere arbeidsomstandigheden in kledingfabrieken.

Vandaag precies twee jaar geleden stortte in Bangladesh de Rana Plaza-fabriek in. Daarbij kwamen ruim 1100 mensen om het leven.

Veiliger geworden
Ook minister Ploumen ziet vooruitgang, maar er is nog een lange weg te gaan volgens jaar. Zij zegt in gesprek met verslaggever Jeroen Stans: “Er is veel verbeterd, maar nog niet genoeg. Er zijn heel veel fabrieken geïnspecteerd. Op basis van die inspecties zijn de fabrieken ook verbeterd, veiliger geworden. Het minimumloon is omhoog gegaan en de overheid van Bangladesh zet zich veel actiever in om de kledingindustrie op een veilige manier bij te laten dragen aan de economie van het land.”

Maar er is ook nog een hele hoop niet gebeurd, gaat Ploumen verder. “Dat is waarom we heel actief moeten blijven. Wat bijvoorbeeld nog niet gebeurt, is het compenseren van slachtoffers. Er is twee jaar geleden een fonds gemaakt waaraan bedrijven zouden bijdragen."
 

Tegenwerking
Of dat wordt tegengewerkt door de overheid? Ploumen: “Die indruk heb ik niet. Maar ik zou willen dat ze zich steviger zouden uitspreken, net zoals mijn Italiaanse en Franse collega doen en wij hier in Nederland. Ik ga er in juni heen en dan zal ik dit ook weer bespreken. Maar eigenlijk hoop ik dat dat niet nodig hoeft te zijn en dat de resterende miljoenen de komende maanden in dat fonds worden gestort.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen