Nieuws6 aug '15 13:25Aangepast op 6 aug '15 18:46

Van der Steur: ik ben bereid over alles te praten

Auteur: BNR Webredactie

Hij is bereid over alles te praten, zegt Minister Ard van der Steur van Justitie. Hij nodigt de politievakbonden dan ook nogmaals uit om met hem aan tafel te zitten. Maar extra geld is er niet.

Foto: ANP
Foto: ANP

In een brief aan de politiebonden liet Van der Steur de actievoerende agenten vanochtend dan ook weten niet aan hun eisen tegemoet te zullen komen. "We hebben als kabinet een afspraak gemaakt met de vakbonden over een substantiële loonsverhoging voor alle ambtenaren. Daar vallen de politieagenten ook onder. Dat is maar liefst 5 procent in totaal plus een tegemoetkoming van 500 euro. Daarvan heb ik gezegd 'dat is de basis'."

Over alle andere onderwerpen die in een cao worden geregeld, zoals toeslagen en scholing, is hij bereid met de politiebonden te praten, zegt Van der Steur. "Er kan op alle punten worden geschoven. Als de bonden bijvoorbeeld vinden dat die verhoging niet voor iedereen moet gelden, maar juist voor de mensen die onregelmatig werk doen, dan kunnen we daar afspraken over maken. Er is geen enkel bezwaar tegen om dat te doen."

Máár, zegt hij ook, over de loonsverhoging zelf is een afspraak gemaakt. "Daar staan de handtekeningen onder van de drie grootste vakbonden van Nederland en die voer ik uit."

Acties lossen niks op
Van der Steur betreurt de politiestakingen die ditmaal voetballiefhebbers raken. "De politiebonden zorgen er met deze acties voor dat ze het plezier dat mensen aan voetbal beleven verpesten. Dat vind ik onbegrijpelijk. Vooral ook omdat de bonden niet weten hoe hun eigen achterban hierover denkt, want ze zijn nu nog bezig met het raadplegen van die achterban. Ik zou zeggen, schort die acties op totdat je in ieder geval weet wat je achterban van de afspraken vindt."

Of de minister op een gegeven moment ook zal ingrijpen als de acties voortduren? Van der Steur: "Bij elke actie zal ik bezien of die een gevaar oplevert voor de openbare orde en veiligheid. Dat is in het verleden een paar keer het geval geweest en in een geval hebben we daar ook de hulp van de rechter bij ingeroepen. Over het algemeen wordt dat dat door de politiebonden zorgvuldig afgewogen en is dat niet nodig. Maar als het nodig is, zal ik zeker naar de rechter stappen."

Meer acties
Ondertussen voeren de politiebonden de acties wel verder op. De voetbalwedstrijden tussen FC Heerenveen - De Graafschap, ADO Den Haag - PSV, FC Groningen - FC Twente, PEC Zwolle - FC Cambuur en NEC - Excelsior worden verplaatst.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen