Nieuws12 feb '12 17:44Aangepast op 13 feb '12 00:38

Veel problemen op de weg door ijzel

Auteur: Anne-Greet Haars

De waarschuwing voor extreem weer is zondagavond laat door het KNMI uitgebreid naar 7 provincies. Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht, Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant moeten rekening houden met ijzel en gladheid.

In Gelderland is het vooral glad in de Betuwe en in Noord-Brabant is vooral het westen getroffen door de ijzel.

Ook in de rest van het land kan het glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten en sneeuw.

Niet de weg op
De ANWB raadt mensen ten zeerste af de weg op te gaan. Het is extreem en verraderlijk glad in het westen van het land, zei een woordvoerder in het begin van de nacht van zondag op maandag.

Afgesloten
De Velsertunnel (A22) is afgesloten en ook de A9 is deels dicht tussen Beverwijk en Haarlem. Ook op de A4 en de Amsterdamse ringwegen A9 en A10 zijn grote problemen. De politie meldde dat daar meer ongelukken dan gebruikelijk zijn gebeurd en dat op de A10 niet harder mag worden gereden dan 70 kilometer per uur.

"Op de A10 rijden auto's spontaan de vangrail in. Zelfs de wegenwacht werd aangereden'', aldus een ANWB-woordvoerder. Er is bij de tientallen ongelukken vooral sprake van blikschade, al zijn er ook gewonden gevallen.

Snelheidsbeperking
Ook op de A9 en A22 rondom Haarlem geldt een snelheidsbeperking, van maximaal 50 kilometer per uur. Hier zijn in totaal 12 ongelukken gebeurd, waarbij 5 mensen ernstig gewond zijn geraakt. Ze hebben vooral botbreuken, zo meldde de politie. Op de A1 reden zes auto's op elkaar bij Muiden. Daarbij vielen twee gewonden, twee rijbanen zijn afgesloten.

Flevoland
De politie Flevoland raadt mensen af de weg op te gaan. Op de A6 hebben zich zeker acht ongevallen voorgedaan. Het regent ijs en het sneeuwt, zei een woordvoerder.

's Ochtends
De ANWB verwacht dat de gladheid net voor de ochtendspits weer weg is, doordat de temperatuur oploopt.

Het KNMI meldt echter dat de gladheid tot in de ochtend kan aanhouden en dat het ook elders gevaarlijk glad kan zijn. In Zeeland hangt ook nog eens dichte mist.

Gerelateerde artikelen