Nieuws26 mrt '12 06:48

James Cameron bereikt diepste punt oceaan

Auteur: Harmen Simon Teunis

James Cameron is op het diepste punt van de aarde geweest. De filmregisseur daalde met een voor dit project gebouwde duikboot af naar de Marianentrog.

Met zijn afdaling in de elf kilometer diepe trog in de Grote Oceaan bereikte Cameron een record want geen mens is ooit solo zo diep gegaan. Cameron, bekend van onder meer de film Titanic, bleef een paar uur op de bodem van de oceaan om er de dieren- en plantenwereld te filmen.

Maandagochtend keerde hij terug van zijn recordduik. "James Cameron is weer boven water. We feliciteren hem met zijn historische soloduik naar het diepste punt van de oceaan", twitterde de organisatoren.

De filmmaker wilde onder meer uitzoeken of er zo diep in de oceaan vissen zwemmen. Op de extreme diepte is het vreselijk koud en donker.

Voorgangers
Een keer eerder zijn mensen naar de bodem van de Marianentrog gegaan. In 1960 daalden de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse diepzee-onderzoeker Jacques Piccard af met een speciale duikboot. Zij zagen weinig, omdat hun onderzeeboot zand uit de bodem loswoelde.

Cameron is tijdens testduiken bij Papoea-Nieuw-Guinea al tot 8,2 kilometer diepte gegaan. De 57-jarige Canadees is bekend van films als Avatar en Titanic.

Branson wil ook graag duiken
Cameron is niet de enige die een duikrecord wil breken. De Britse avonturier en ondernemer Richard Branson heeft een tweepersoons onderzeeër gebouwd om naar dezelfde diepte te zakken. Duikbootbouwer Triton onthulde vorig jaar een model waarmee drie personen tegelijk de reis kunnen maken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen