TNO: Elektriciteitsnet niet voorbereid op zonne- en windenergie
Het elektriciteitsnet is niet berekend op een massale overstap op zonne- en windenergie. Over een jaar of vijftien dreigen daardoor stroomstoringen, als de overheid niet in actie komt.
Dat stelt TNO in een rapport dat vandaag wordt aangeboden aan het Ministerie van Economische Zaken. Rob Weterings, één van de schrijvers van het rapport, legt de schuld niet bij ons elektriciteitsnet. "Het net is hartstikke betrouwbaar", vertelt Weterings, "maar dat gaat veranderen als het gaat over de hoeveelheid stroom die we uit zon en wind gaan opwekken de komende tien tot vijftien jaar. Op dit moment wekken we 15 procent van onze stroom duurzaam op en in 2030 zal dat 50 procent zijn. Daar moet je het net wel op aanpassen."
Variëren
Er zijn veel mogelijkheden om die variaties, die pieken en dalen in het elektriciteitsnet, op te vangen, vertelt Weterings. "De opslagcapaciteit is daar één van. Je kunt ook variëren met andere manieren om stroom op te wekken. Of met de vraag variëren, maar dat kan op dit moment nog niet. Die mogelijkheden zijn nog niet voldoende ontwikkeld."
Flexibiliteitsdiensten
De overheid heeft een rol bij het ontwikkelen van deze mogelijkheden, maar allereerst moeten bedrijven wat doen, meent Weterings. "Dan hebben we het vooral over bedrijven die op dit moment nauwelijks investeren in wat wij flexibiliteitsdiensten noemen. Daar kunnen ze op dit moment niet aan verdienen, want de stroomprijs is op alle momenten vrijwel gelijk voor hun. En netbeheerders rollen een slimme meter uit, maar zouden daar nog veel meer bij kunnen doen. Op dit moment is zo'n meter interessant om op afstand je stroom af te lezen, maar voor een huiseigenaar zou het nog veel meer kunnen betekenen."