Nieuws5 nov '15 10:48

Aanwijzingen voor aanslag op Russische Airbus stapelen zich op

Auteur: Bas van Setten

Het vermoeden dat de Russische Airbus in de Sinaïwoestijn is neergestort door een bom van Islamitische Staat wordt sterker.

ANP
ANP

Volgens de Egyptenaren en de Russen valt zo goed als uit te sluiten dat het vliegtuig is neergestort door bijvoorbeeld een fout van de piloten of een technisch mankement.

Daarnaast hebben de Amerikanen belangrijke bewijzen die duiden op een aanslag, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg: "In de eerste plaats weten ze nagenoeg zeker dat het een bom was. De Amerikanen kunnen namelijk via satellietfoto’s de hitte rondom de Russische Airbus meten."

 

Opgeëist
IS heeft daarnaast vlak na de crash op zaterdag de aanslag opgeëist. Volgens terreurdeskundige Glenn Schoen is er gisterochtend weer een statement naar buiten gekomen. "Dit keer een audioboodschap en een link naar een filmpje waarin onder andere Russen, die lid zijn van IS, optreden. In het filmpje worden de namen van een paar IS-leiders genoemd. Wie zoiets naar buiten brengt zonder toestemming van IS moet uitkijken."

 

Andere theorieën
De crash kan volgens Hammelburg ook veroorzaakt zijn door een ontploffing van de brandstof. "Al is de kans dat daardoor een vliegtuig in tweeën breekt klein. Een andere theorie is dat één van de twee motoren in de remstand is gegaan. Als dat gebeurt duwt één motor het vliegtuig vooruit, en de ander trekt hem achteruit. Ook daardoor kan een vliegtuig breken."

Gerelateerde artikelen