Nieuws6 nov '15 13:37

'Enorm veel terroristische activiteit in Sinaï'

Auteur: Bas van Setten

Het toeristische Sharm el-Sheikh ligt aan de voet van het Sinaï-schiereiland, waar honderden terroristische strijders actief zijn. Het is er dan ook allesbehalve veilig, zegt Jan Jaap de Ruiter, kenner van Egypte en als arabist verbonden aan de Tilburg University.

ANP
ANP

De strijders in de Sinaï zijn de strijd aangegaan met Egyptische leger, wat met één miljoen manschappen het grootste van het hele Midden-Oosten is, zegt De Ruiter: "De opstandelingen hebben al honderden soldaten gedood, en het lukt het leger maar niet om het gebied onder controle te krijgen."

Het Kalifaat
In de zomer van 2014 heeft IS het Kalifaat in Syrië en Irak uitgeroepen. Zij publiceren van tijd tot tijd een glossy en daarin staat onder andere beschreven welke provincies onderdeel zijn geworden van het Kalifaat.

 

De Ruiter vervolgt: "Dat hoeft overigens niet betekenen dat er mensen vanuit Irak of Syrië naar Sinaï zijn gegaan. Het is heel goed mogelijk dat groeperingen op het schiereiland gehoor hebben gegeven aan een oproep van IS om in actie te komen, en tot nu toe zijn ze zeer effectief."

Gerelateerde artikelen