Nieuws10 okt '14 13:52

Burgemeester Moerdijk: 'Schoonmaken bodem kan 4 tot 5 jaar duren'

Auteur: Bram van Dijk

Burgemeester Jac Klijs denkt dat het nog vier tot vijf jaar kan duren voordat de bodem onder het afgebrande chemiebedrijf Chemie-Pack weer schoon is. Dat zegt hij tegen BNR.

Het is volgens hem moeilijk om op het jaar nauwkeurig te zeggen hoe veel tijd het schoonmaken nog in beslag neemt.

Schadevergoeding
Vandaag maakte de gemeente bekend dat Chemie-Pack 4,2 miljoen schadevergoeding gaat betalen aan de overheid. Dat is bij lange na niet genoeg om de opgedane schade (meer dan 70 miljoen) te vergoeden. Wie betaalt de overige schade? "Helaas moet ik constateren dat de samenleving daarvoor opdraait. Het rijk, de provincie, het waterschap, Rijkswaterstaat en de gemeente zullen de kosten betalen."

Sint-juttemis
Doorprocederen had volgens hem geen zin. "Een schikking is voor alle partijen - dus ook de partijen die de schade lijden - in dit geval gunstiger dan doorprocederen. Ook rekening houdend met het feit dat je natuurlijk tot sint-juttemis kunt procederen en dat dat ontzettend veel geld kost aan onder andere juridische ondersteuning. De kans is eigenlijk uitgesloten dat dat meer oplevert dan nu. Dat is voor ons de hefboom geweest om te zeggen dat we dit beter kunnen doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen