Nieuws22 apr '15 20:29

'Klein zetje vaak genoeg om jihadist te activeren'

Auteur: Thijs Baas

In Nederland zijn verschillende aanslagen voorkomen, claimt AIVD-topman Rob Bertholee. Volgens hem telt Nederland inmiddels honderden jihadisten. Zo’n 190 zijn naar het kalifaat afgereisd. van wie ongeveer 30 jihadisten om het leven kwamen en 35 anderen zijn teruggekeerd naar Nederland.

Om de stap te maken van inactiviteit naar activiteit hebben deze jihadisten vaak maar een klein zetje nodig, analyseert Berholee dezerisicogroep, die bestaat uit honderden mensen. "Het gevaar bij de thuisblijvers is dat ze opgeroepen worden tot actie in de landen waarin ze wonen en dat zou in Nederland ook kunnen gebeuren. We hebben iemand kunnen laten oppakken waarvan wij de overtuiging hadden dat hij de intentie en de middelen voorhanden had om eventueel een aanslag te plegen." 


 

Maar daarnaast zijn er nog de duizenden sympathisanten, die er geen been in zien om gore filmpjes op Facebook of YouTube te liken, zegt Bertholee. Hij hamert erop dat we waakzaam moeten blijven voor het gevaar van een aanslag. "Dat is ook wat het NCTV aangeeft in zijn dreigingsanalyse: het dreigingsniveau is nog steeds substantieel. Er is geen directe dreiging, maar je moet er in alle verstand rekening mee houden dat het kán gebeuren. Dat is iets anders dan dat het zál gebeuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen