Nieuws21 okt '14 10:49Aangepast op 21 okt '14 13:37

'Leger Oekraïne gebruikt clusterbommen'

Auteur: BNR Webredactie

Het Oekraïense leger heeft begin oktober clusterbommen gebruikt in de stad Donetsk. Dat is de conclusie van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vandaag een onderzoeksrapport daarover naar buiten bracht.

Het gebruik van clusterbommen in dichtbevolkte gebieden is zeer omstreden en wordt door veel landen als oorlogsmisdaad gezien.

Meestal is onduidelijk of het Oekraïense leger of de pro-Russische separatisten verantwoordelijk is voor een aanval. Maar volgens de onderzoekers staat vast dat de ongebruikte clustermunitie afkomstig is van Oekraïense kant. "Het is schokkend om te zien dat een wapen dat door de meeste landen verboden is, zo veel is gebruikt in het oosten van Oekraïne," zei een wapenonderzoeker van Human Rights Watch.

Uit de documenten van de mensenrechtenorganisatie blijkt dat zeker zes mensen zijn gedood door de omstreden bommen, onder wie een Zwitserse medewerker van het Rode Kruis. "We hebben een aantal aanvallen in detail uitgezocht", vertelt Anna Timmerman van Human Rights Watch Nederland tegen BNR. "Maar we weten niet hoeveel het er in totaal zijn."

De Oekraïense regering heeft bevestigd noch ontkend dat zij clusterbommen heeft gebruikt. Het land reageerde niet op eerdere verzoeken van de Cluster Munition Coalition, een groep van internationale organisaties tegen het gebruik van clusterbommen, en Human Rights Watch.

Een clusterbom bevat tientallen of zelfs honderden kleinere bommen en kan daardoor een groot gebied bestrijken. "Het is een schending van het oorlogsrecht omdat het een onnauwkundige bom is. Je kunt als je dit soort bommen gebruikt in een dichtbevolkt gebied op je vingers natellen dat er burgerslachtoffers gaan vallen", vertelt Timmerman.

Volgens haar moet Nederland er nu op aandringen dat Oekraïne, net als andere landen, het internationale verdrag tegen het gebruik van clusterbommen ondertekent.

Hieronder een reportage van HumanRightsWatch over het gebruik van clusterbommen in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen