Nieuws10 sep '15 16:58

‘Opvang in de regio’ volstrekt onrealistisch plan

Auteur: Madelon Meester

Landen als Libanon, Turkije en Jordanië zitten niet te wachten op de opvang van vluchtelingen aldaar. De situatie in dit soort landen is er voor vluchtelingen ‘allerberoerdst’.

Dat zegt correspondent Remco Andersen, die zelf gestationeerd is in Libanon. “Er zitten in Libanon officieel 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen op een Libanese bevolking van 4 miljoen. Dan hebben we het over de vluchtelingen die zich hier hebben aangemeld, dus waarschijnlijk zijn het er veel meer. Het idee dat mensen hier zitten te wachten op meer vluchtelingen, doorvoerhavens of asielzoekerscentra staat volstrekt buiten de realiteit. Het land zwicht al onder de vluchtelingen.”

Wig
Het kabinet accepteert op kort termijn de Europese voorstellen om vluchtelingen uit het Midden-Oosten te verdelen over Europa, maar wil op de lange termijn de opvang in de regio beter organiseren zodat de vluchtelingen niet meer naar Europa hoeven te komen. De VVD en PvdA staan hierin lijnrecht tegenover elkaar.

Te laat
Volgens Andersen komt het plan voor opvang in de regio te laat. "Als dit een paar jaar eerder was gebeurd, voordat iedereen zo ontzettend wanhopig werd dat ze met honderdduizenden naar Europa trokken, dan had je een klein verschil kunnen maken."

Tijdelijk
Daarbij, zegt Andersen, zou het investeren in opvang in de regio nog steeds een tijdelijke oplossing zijn. “Het zijn vluchtelingenkampen, niemand wil zijn hele leven als vluchteling leven. Het eerste jaar als vluchteling ben je tevreden met eten en een dak boven je hoofd, maar daarna wil je kunnen werken voor een salaris, kunnen studeren en aan een toekomst werken. Als je mensen perminent wil vestigen, moet je ze naturaliseren in die landen, dat gaat natuurlijk ook niet gebeuren.”

Beroerd
Volgens de Midden-Oostencorrespondent is de situatie in de Libanese vluchtelingenkampen ontzettend beroerd. “Het meest essentiële, namelijk voedselhulp van het World Food Program, is het afgelopen jaar drie keer naar beneden geschroefd wegens ernstige tekorten aan hulpgelden. Per gezinslid per maand kregen ze vorig jaar 30 dollar, nu is dat 13,5 dollar. Een week geleden is het maximaal aantal gezinsleden dat aanspraak kan maken op die 13,5 dollar bijgesteld naar vijf. Veel van die gezinnen hebben meer kinderen.” 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen