Nieuws27 aug '15 13:23Aangepast op 27 aug '15 16:56

Circa vijftig vluchtelingen dood in truck Oostenrijk

Auteur: Karlijn Meinders

Zeker dertig tot vijftig verstekelingen zijn donderdag dood gevonden in een vrachtwagen in Oostenrijk. Ze zijn waarschijnlijk gestikt in het laadruim.

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens de eerste berichten stond de koelwagen al sinds woensdag met panne langs de kant van de weg. De chauffeur is verdwenen. De vrachtwagen had een Hongaars kenteken. De Hongaarse politie werkt daarom samen met Oostenrijkse collega's, verklaarde het kantoor van premier Viktor Orban in Boedapest.

De politie weet nog niet precies om hoeveel slachtoffers het gaat. Volgens het Oostenrijkse persbureau APA waren de vluchtelingen waarschijnlijk al langere tijd dood. Sommige lichamen zouden in staat van ontbinding verkeren.

"Deze tragedie treft ons allemaal. Mensensmokkelaars zijn criminelen. En wie nu nog steeds denkt dat er edelmoedige helpers zijn, is zelf niet meer te helpen'', zei minister Johanna Mikl-Leitner van Binnenlandse Zaken op een persconferentie.

De truck stond op de weg tussen de Hongaarse grens en de hoofdstad Wenen. Die route wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars.

Koenders
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is geschokt door de dood van mogelijk vijftig vluchtelingen. "Verschrikkelijk, dramatisch en mensonterend", noemt hij het. De samenwerking in Europa om het vluchtelingenprobleem op te lossen "moet in een stroomversnelling komen", meent Koenders naar aanleiding van het drama.

De dood van de verstekelingen laat volgens hem zien hoe ver mensensmokkelaars bereid zijn te gaan in het nemen van risico's met de mensen die ze naar Europa smokkelen. Het drama laat ook zien hoe belangrijk het is dat de EU en andere landen samenwerken om mensensmokkel tegen te gaan, aldus de minister.

Dit zei minister Koenders tegen BNR-verslaggever Laurens Boven. Rond 1800 uur houdt de Oostenrijkse politie een persconferentie over de vondst van de tientallen dode vluchtelingen. Juist vandaag is de Duitse bonskanselier Merkel in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen voor overleg over de vluchteningenstroom op de Balkan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen