CDA wil dronken bestuurder pakken met nummerplaatherkenning
De politie moet nummerplaatherkenning door camera's ook inzetten om automobilisten die eerder met een slok op achter het stuur zijn betrapt, extra te controleren. Dat wil het CDA.
De controle kan de zware drinker ontmoedigen om met alcohol op in de auto te stappen, denkt de CDA-Kamerlid Sander de Rouwe: "Het aantal zware drinkers in het verkeer daalt al jaren niet. Dat komt vooral omdat de pakkans te laag is. Dat is de achilleshiel van het systeem. Ze moeten merken dat ze onder verscherpt toezicht staan.''
De politie doet nu al aan nummerplaatherkenning door beelden van kentekens te vergelijken met de nummerplaten in een database. Daar staan mensen in die worden gezocht, of mensen die nog een boete open hebben staan. De Rouwe wil in die database ook mensen opnemen die in de afgelopen vijf jaar met alcohol op gepakt zijn.
De Rouwe wil dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) een proef gaat uitvoeren om te zien of met de uitbreiding van het systeem inderdaad meer beschonken automobilisten kunnen worden gepakt.
Gerichter controleren
Bijkomend voordeel is volgens De Rouwe dat de politie gerichter kan controleren. "Iedereen kent de grootschalige fuiken wel die de politie opzet. Alle automobilisten worden dan van de weg gehaald, terwijl maar 3 procent van de bestuurders iets op z'n kerfstok heeft. Door nummerplaatherkenning in te zetten, kun je alleen de mensen van de weg halen die je echt wilt controleren'', vindt De Rouwe.
De Tweede Kamer praat woensdag met Opstelten over het systeem van nummerplaatherkenning. De minister wil de bewaartermijn van de beelden die camera's langs de Nederlandse wegen maken, opschroeven na vier weken. Op die manier kan de politie de opnames gebruiken bij het opsporen van criminelen.
Aantallen
Volgens De Rouwe zijn er duizenden 'gevaarlijke' recidivisten. "Er is niet precies onderzoek naar gedaan, omdat je natuurlijk alleen weet wie er echt gepakt zijn. Maar het gaat zeker over de 10.000 mensen heen. Want alleen al bij het alcoholslot, dat sinds kort voor gevaarlijke recidivisten is ingesteld, heb je het over 5.000 overtredingen per jaar."
"We zien nu bij alcoholcontroles dat 97 procent niks gedronken heeft. Je bent dus veel tijd kwijt aan mensen die niks misdaan hebben. Daardoor is er een kleine pakkans voor de zware drinker. Je moet het wel blijven afwisselen: je moet ook reguliere controles blijven uitvoeren."