Nieuws17 sep '14 18:08

Houd aftershave uit de buurt van je alcoholslot

Auteur: BNR Webredactie

Mensen waarvan het alcoholslot niet goed werkt, hebben geen mogelijkheid om te bewijzen dat ze niet gedronken hebben.

Het apparaat gaat ook bij het gebruik van andere stoffen dan alcohol op slot. Dat ervoer een cliënt van Annemiek van Spanje, advocaat bij KHDS Advocaten. "Er is inmiddels al wel bekend dat door het eten van fruit of het opdoen van aftershave net voordat je de auto ingaat, het apparaat een foutmelding kan geven." Waar het precies mis gaat is overigens niet bekend. 

Naar de politie gaan om te bewijzen dat je niet gedronken hebt, heeft tot nu toe geen zin. "Mijn cliënt melde zich bij een politiebureau en hij vroeg: 'Neem mij een ademanalyse af, want dan kunt u zien dat ik niet dronken ben'. En toen zei die man: 'ja dat zie ik zo ook wel'." Toch bleek dat voor de agent niet voldoende, waarop de cliënt werd weggestuurd. Niet één keer, maar bij drie verschillende bureaus.

Zelfs de Nationale Ombudsman is ermee bezig geweest en heeft aangetoond dat het slot niet altijd goed werkt. "Er was een meneer die claimde dat de ruitenwisservloeistof de oorzaak was van zijn fouttest. Het CBR zei dat dat absoluut onmogelijk is. Als tijdelijke oplossing vindt Van Spanje dat de test er helemaal uitgehaald moet worden tot het probleem opgelost is. "Eerst moet het alcoholslot-programma worden afgeschaft en moet men is heel goed naar deze apparatuur gaan kijken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen