
Hiermee stelt de hoogste rechter van het land dat een overtreder niet én door het CBR, én door de rechter mag worden gestraft. Volgens advocaat Paul Verweijen heeft de uitspraak vertrekkende gevolgen. "De Hoge Raad heeft besloten dat het alcoholslotprogramma een straf is en dat betekent dat als het alcoholslot door het CBR is opgelegd, niet daarna het Openbaar Ministerie een burger in vervolging mag trekken. Want de Hoge Raad zegt: opleggen van een alcoholslotprogramma moet gelijkgesteld worden met een straf en iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd."
Dit heeft ook consequenties voor de mensen die al een alcoholslotstraf hebben gekregen. "Het CBR heeft altijd gezegd dat het geen straf is, maar een herstelmaatregel. Maar omdat het weldegelijk een straf is, had in het bestuursrecht in al die 13 duizend gevallen wel degelijk een belangenafweging moeten worden gemaakt. En dat is nu niet gebeurd. Voor die mensen gaat het ook veel gevolgen hebben."
Verkeerde bijsluiter
Het aanvechten gaat niet via de strafrechtelijke route, maar wel via de bestuursrechtelijke. "Het CBR heeft eigenlijk alle burgers verkeerd voorgelicht. Zij hebben bij het opleggen van het alcoholslotprogramma een bijsluiter geleverd en in die bijsluiter wordt informatie gegeven die juridisch en feitelijk niet klopt. Er wordt de burgers een verkeerd beeld voorgeschoteld en er wordt afgeraden om in bezwaar te gaan."
4 à 5 duizend euro
Verweijen wil nu namens alle 13 duizend overtreders gaan procederen. Als het CBR niet zelf met een regeling komt, wil hij een schadevergoeding gaan halen bij het CBR. En dat kan flink in de papieren lopen. "Mensen die het alcoholslot opgelegd hebben gekregen, maar niet deelnemen, zijn vijf jaar verstoken van hun rijbewijs. Dat rijbewijs moet zo snel mogelijk terug."
Deze kosten liggen tussen de 4- en 5 duizend euro, maar Verweijen wil ook immateriële schade doorrekenen.