Etihad en Emirates krijgen geen extra vluchten meer op Schiphol
Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur bepaald. Zij vindt dat die maatschappijen te veel staatssteun krijgen.
Roger Cohen is journalist bij het Financieele Dagblad en volgt voor die krant de vliegsector. Hij vertelt dat de groei van maatschappijen uit de Golf traditionele luchtvaartmaatschappijen in de weg zit. "De maatschappijen uit de Golf halen heel veel passagiers uit Azië, die laten ze overstappen in Dubai en brengen ze dan naar bestemingen in Europa en steeds vaker Amerika. En dat doet pijn voor bijvoorbeeld Air France, want dat is een deel van de markt waar ze nog heel veel geld verdienen. Op de Europese markt waren ze al heel veel terrein kwijtgeraakt door budgetmaatschappijen en nu worden ze dus ook bedreigd op die veel lucratieveren transatlantische markt."
Staatssteun
Terwijl deze maatschappijen uit de Golfstaat het onder andere zo goed doen door hun gunstige geografische ligging, wordt staatssteun nu als grootste probleem genoemd. "De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die deze concurrenten ook niet zo zien zitten, hebben in maart een onderzoek gepubliceerd waaruit zou blijken dat Etihad en Emirates 42 miljard dollar aan staatssteun hebben genoten. Door bijvoorbeeld renteloze leningen, goedkopere landingsrechten en goedkoper personeel, omdat ze in de Emiraten geen vakbonden hebben. En dat creëert een oneerlijk speelveld, vinden de Amerikanen en nu ook staatssecretaris Mansveld", vertelt Cohen.
Nieuw verdrag
De Europese Unie en de Golfstaten gaan nu kijken naar een nieuw luchtvaartverdrag, zegt Cohen. "Daar moet in komen te staan: oké, we openen de Europese markt verder, maar dan moet er wel een einde komen aan die staatssteun. Maar voorlopig dus minder landingsrechten op Schiphol voor deze maatschappijen en dat zou wel eens tegenacties als gevolg kunnen hebben. Ze zouden daar bijvoorbeeld hetzelfde kunnen doen met KLM en dat kan heel ongunstig uitpakken."