Nieuws12 mrt '15 14:12Aangepast op 12 mrt '15 17:18

Mogelijk weer vogelgriep ontdekt in Barneveld

Auteur: Karlijn Meinders

In Barneveld is bij een pluimveebedrijf met zo'n 30.000 legkippen vogelgriep vastgesteld. Anders dan bij de uitbraken van november vorig jaar gaat het om een milde H7-variant.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nadere analyse door het vogelgriepinstituut Central Veterinary Institute (CVI) moet uitwijzen of er in de omgeving ook sprake is van besmetting. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vertelt dat uiterlijk maandagochtend uitsluitsel gegeven wordt. "In de omgeving van het pluimveebedrijf zijn nog 5 bedrijven waar kippen buiten lopen. Daar wordt nu onderzoek gedaan. De verwachting is dat we rond het weekend de resultaten hebben."
 

Vervoersverbod
Omdat een laagpathogene (milde) H7-variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het besmette bedrijf zo snel mogelijk geruimd. Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Ophokplicht
Binnen dit gebied liggen 17 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Ook geldt in dit 1 kilometergebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor 3 weken. 

Veel kippen in omgeving
De locatie van de uitbraak is erg ongunstig. Barneveld heeft ruim 3 miljoen kippen binnen de grenzen en is daarmee één van de gemeenten in Nederland met het meeste pluimvee. Ook de gemeente Ede, die aan de zuidkant grenst aan Barneveld, staat in de landelijke top 3.

Strengere maatregelen
Volgens Brok had de staatssecretaris andere afwegingen moeten maken eerder dit jaar. "Op 8 februari werd de ophokplicht ingetrokken. Dat was een economische beslissing, maar niet de veiligste."

Sommige pluimveehouders vinden dat de kippen helemaal niet naar buiten moeten, vertelt Brok. "Die zien daar het nut niet van in. Daar komen ze in contact met uitwerpselen van wilde dieren en raken ze besmet. Ze zouden ze veel beter alleen met mooi weer buiten kunnen laten, of in ieder geval zorgen voor een afdak. Koeien gaan ook niet het hele jaar naar buiten."

Niet gevaarlijk voor consument
Brok benadrukt dat mensen eieren en kippenvlees gewoon kunnen blijven kopen. "Als het gekookt of gebakken wordt is er niets aan de hand. Het is niet gevaarlijk."

Voor vandaag was het laatste geval van vogelgriep in Nederland op 30 november 2014. De schade voor de pluimveesector was destijds zo'n 35 miljoen euro. In 2003 was nog altijd de ergste uitbraak van de vogelgriep, toen was de schade ongeveer 300 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen