Nieuws10 mrt '15 17:50

De blij-dat-ze-weg-zijn-organisaties

Auteur: Bram van Dijk

"Het kabinet verliest twee vakmensen." Zo omschreef premier Rutte het vertrek van Ivo Opstelten en Fred Teeven. Maar niet iedereen is rouwig.

Foto: ANP
Foto: ANP

Verschillende organisaties hopen dat de nieuwe mensen op het ministerie van Veiligheid en Justitie het helemaal anders gaan doen. Ahmed Pouri is de man achter het Haagse Prime, een vluchtelingenorganisatie die in Den Haag illegalen en asielzoekers helpt. Hij is blij.

"In theorie zeggen ze: wij zijn streng maar rechtvaardig, maar zij zijn alleen streng. Er is geen rechtvaardigheid in dit beleid."

Pouri werd moedeloos van het beleid. Er waren heel veel incidenten in asielzoekerscentra, soms met zelfmoord tot gevolg. Een tip voor hun opvolgers heeft de man achter Prime wel; er moet nu écht geluisterd worden. Naar belangenrechtenorganisaties bijvoorbeeld, en er moet gewerkt worden aan een Europees beleid.

Wiet
Kansen dus voor de asielzoekers in ons land, en dat geldt ook voor de wietteelt. Want het plan voor de reguliere wietteelt komt door het aftreden van de twee VVD'ers weer op tafel. Dat zei Alexander Pechtold bij RTL Nieuws.

"Er zit voor 300 miljoen aan veiligheidsgeld in, er zit aan 200 miljoen accijnzen die we laten liggen. Wat mij betreft, zeg ik tegen de VVD, kan je zo dat half miljard ieder jaar investeren in veiligheid. Dan hebben we tenminste echt geld. Opstelten hield dat altijd bijna in persoon tegen. Daar liggen kansen."

D66 wil de teelt en verkoop van wiet al langer mogelijk maken.

Privacy
Tijdens zijn termijn won Opstelten de Big Brother Award maar liefst drie keer. Deze prijs voor de persoon of organisatie die het slechts voor onze privacy heeft gezorgd, kreeg Opstelten van de stichting Bits of Freedom omdat de overheid allemaal gegevens van Nederlanders verzamelde en privacy-bezwaren negeerde. Ton Siedsma heeft namens Bits of Freedom wel wat tips voor de opvolger van Opstelten.

"Je hebt het heel duidelijk gemerkt de afgelopen jaren, dat er heel veel voorstellen waren die erg gericht waren op dat veiligheidsaspect en een stuk minder op het beschermen van de grondrechten. We hopen dat dat in de toekomst gaat veranderen en dat de nieuwe minister daar ruimte voor ziet."

Zo liggen er al genoeg wensenlijstje voor de opvolgers van Opstelten en Teeven. Wie weet slepen ze dit keer wat andere awards in de wacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen