Nieuws13 feb '15 19:17

Geweld houdt aan in Oost-Oekraïne

Auteur: Karlijn Meinders

Met nog minder dan 30 uur te gaan voordat de wapenstilstand in Oost-Oekraïne ingaat, gaan de gevechten in alle hevigheid door. Vandaag zijn zeker elf Oekraïense militairen om het leven gekomen tijdens gevechten met de rebellen, zo heeft de regering in Kiev laten weten.

BNR-correspondent Steven Derix is in de Oost-Oekraïnse stad Donetsk. Hij vertelt dat er nog constant geschoten wordt. "Er vallen regelmatig granaten in de stad en er zijn schoten te horen. De gevechten concentreren zich voornamelijk rond het plaatsje Debaltseve, dat ligt strategisch tussen Donetsk en Luhanks in. Het is een belangrijk knooppunt van spoorlijnen en wegen. Er zijn daar zo'n 6000 Oekraïense militairen omsingeld. Als die zich overgeven dan is er weer een groot gebied in handen van de opstandelingen. Maar het gaat ze waarschijnlijk vooral om het uitschakelen van de soldaten."

De regels van de wapenstilstand zijn duidelijk: iedereen moet de wapens neerleggen. "Maar lokale strijders hier zeiden al dat het eerste staakt het vuren, dat in september afgesproken is, ongeveer 24 uur standhield. Zowel de strijders als de lokale bevolking hebben er weinig vertrouwen in dat de wapens zullen zwijgen hier vanaf zaterdagnacht. Het is afwachten, maar niemand is optimistisch."

Gerelateerde artikelen