Nieuws16 feb '15 16:44

Oekraïne: '129 incidenten sinds ingang akkoord'

Auteur: Karlijn Meinders

De Oekraïense regeringsleider is voorlopig niet van plan om de zware wapens terug te trekken. De situatie rond Debaltsevo is te broos om dat te doen, zegt de regering in Kiev. Ondertussen zijn er al 129 incidenten gemeld.

Foto: ANP
Foto: ANP

BNR-correspondent Geert Jan Hahn is op dit moment in Kramatorsk, in de buurt bij Debaltsevo. Hij vertelt dat de situatie alles behalve stabiel is. "Er wordt nog altijd flink geschoten. Een woordvoerder van het Oekraïense leger zegt dat door de rebellen alle wapens worden ingezet die ze maar voor handen hebben."

Van zaterdag op zondag ging het staakt-het-vuren in. "Op zondag was het op een aantal plekken rustig en vandaag is dat weer het geval. Maar op sommige plekken waar het rustig was, wordt nu toch weer gevochten. Bij Mariupol, een kustplaats, zijn ook weer mensen omgekomen, soldaten van een Oekraïense bataljon."

Weinig sprake van akkoord
Kiev voelt de dreiging van de rebellen en dat is volgens Hahn terecht. "Het zou inmiddels al gaan om 129 incidenten sinds het akkoord is ingegaan. Het Oekraïense leger zegt dat ze alleen terug schieten als ze worden beschoten en dat ze niet zelf beginnen. Merkel zei het vanmiddag al: het akkoord is uiterst fragiel. Het is heel sneu dat de OVSE, die in Oekraïne is om te monitoren, op sommige plekken niet eens worden toegelaten. Het hangt allemaal aan een zijden draadje, dat bestand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen