Nieuws13 okt '15 14:57

Olieprijs zit weer in de lift

Auteur: Bas van Setten

De olieprijs gaat weer omhoog. Een vat Amerikaanse ruwe olie kost deze ochtend 47,50 dollar. Maar volgens Hans van Cleef, senior sectoreconoom Energie van ABN Amro, is het eind van die lage prijs in zicht.

ANP
ANP

"Er is een opwaartse support voor de olieprijs. We denken dat die tendens de komende periode door zal zetten, tot een prijs van ongeveer 55 tot 60 dollar per vat tegen het eind van het jaar", zegt Van Cleef.

De prognose wordt volgens Van Cleef gebaseerd op een lange periode van overaanbod. "Daar zien we nu veranderingen in. Zowel de OPEC als het Internationaal Energie Agentschap denkt dat de vraag naar olie toe zal nemen. Aan de andere kant zie je dat de productie, met name in de Verenigde Staten, afneemt. Dat is een duidelijk gevolg van een langere periode met een lage olieprijs."

 

Gas
De gasprijs zal gedeeltelijk achter de olieprijs aanhobbelen. "De olieprijs heeft weinig invloed op het gas dat direct of op korte termijn leverbaar is. Die prijs wordt in meerdere mate bepaald door de hoogte van de voorraden en de weersomstandigheden. Bij mild weer is er minder vraag naar gas", zegt Van Cleef.

Hij vervolgt: "De termijnprijs van gas is veel meer gekoppeld aan de olieprijs. Maar ook daar zie je dat de vraag naar gas op termijn afneemt vanwege nieuwe vormen van energie."

Gerelateerde artikelen