Nieuws18 apr '16 16:34

Plasterk blijft bij standpunt in zaak Van Rey

Auteur: Madelon Meester

Minister Plasterk moest vandaag getuigen in de zaak tegen Jos van Rey. Die wordt er onder meer van beschuldigd dat hij vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming aan een van de kandidaten heeft doorgespeeld.

Jos van Rey. ANP
Jos van Rey. ANP

Van Rey lekte informatie uit de vertrouwenscommissie aan een bevriende politicus. Zo kon die zich voorbereiden op welke vragen hij zou krijgen bij zijn sollicatiegesprek. Van Rey noemt dit 'klankborden'. Plasterk spreekt echter van twee vormen van 'klankborden'. Je hebt het klankborden dat mag, zoals praten met je achterban of met collega's uit de eigen partij. En je hebt het 'llegale klankborden', dat is volgens de minister de vorm waaraan Van Rey zich heeft schuldig gemaakt.

Plasterk blijft bij zijn standpunt dat er niet regelmatig wordt gelekt uit vertrouwenscommissies. In de tijd dat hij minister is, heeft hij 103 burgemeesterbenoemingen meegemaakt. Hij krijgt dan eerst vooraf de papieren van de vertrouwenscommissie toegestuurd  en achteraf praat de Commissaris van de Koning met de minister. Hij stuurt hem tevens een rapportage over zaken die verkeerd zijn gelopen. "Bovendien", zegt Plasterk, "praat ik ook met mensen uit het veld. Als er sprake zou zijn van grootschalig 'illegaal klankborden', zou ik daarvan op de hoogte zijn."

Gieta Stevens, de advocaat van Van Rey, ziet het klankborden van haar cliënt als het coachen en begeleiden van sollicitanten en dus niet als iets strafbaars.

Gerelateerde artikelen