Nieuws17 apr '15 17:26Aangepast op 17 apr '15 19:13

Coalitieoverleg maandag verder

Auteur: Karlijn Meinders

De VVD en de PvdA zijn er vandaag weer niet uitgekomen. In de top van de regeringscoalitie was al dagen onenigheid over de basisopvang voor illegalen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Moet Nederland illegalen nou basisopvang bieden of niet? Aan tafel in het Torentje van premier Mark Rutte zaten behalve de minister-president zelf ook PvdA-leider Diederik Samsom, vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA), VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra en staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) om hierover te praten.

Complexe kwestie
De PvdA vond in de gevoelige kwestie dat uitgeprocedeerde asielzoekers in afwachting van hun uitzetting recht hebben op onderdak en eten ('bed, bad en brood'). De VVD was daar op tegen. De liberalen vreesden dat dat nog meer asielzoekers aantrekt.

Geen crisis
Samsom liet na afloop van het gesprek aan BNR weten dat er dit weekend nog het één en ander moet worden uitgezocht en dat er geen sprake is van een crisis. Hij zei verder dat de kwestie complex is, zeker net zo complex als de zorgcrisis in het kabinet afgelopen december, maar dat hij vertrouwen heeft in een goede afloop.

Asscher wilde geen deadline leggen op de kwestie en niet speculeren over de opties die nog uitgewerkt moeten worden. Ook Rutte wilde niets kwijt over de stand van zaken, hij zei nog wel dat de sfeer plezierig was.

Verloren jaar
Pechtold vreest ondertussen voor een verloren jaar. Hij zei tegen BNR: "PvdA wil een socialistisch blok vormen met de SP en Groen Links, de VVD trekt duidelijk naar de rechter kant en neemt PVV standpunten over."


 
 

Volgens Pechtold moet de bed, bad, brood-regeling gewoon blijven, mensen moeten volgens hem niet over straat gaan zwerven.

Juridische kant
Wil Eikelboom, advocaat asielrecht bij Prakken d'Oliveira, zegt tegen BNR dat het juridisch wel duidelijk is. "Nederland zou de rechten van de mens schenden als er geen opvang geboden zou worden. Nachtopvang in Ter Apel is genoemd als oplossing, maar dat vind ik een beetje een flauw. Juridisch gezien mag dit, maar die mensen moeten overdag naar buiten en dan zouden ze daar tussen de weilanden moeten gaan lopen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen