Nieuws26 aug '14 14:48

Hackers boos op OM vanwege 'criminalisatie'

Auteur: Bram van Dijk

Het Openbaar Ministerie heeft hackers beledigd door hacken gelijk te stellen aan computervredebreuk. Hierdoor komen hackers wederom in een kwaad daglicht, terwijl ze juist iets kunnen betekenen voor Nederland, zeggen vooraanstaande hackers in een brief.

Deelnemers van de Hackaton Antifraude in Den Haag
Deelnemers van de Hackaton Antifraude in Den Haag

In een boze brief hebben de hackers verschillende kritiekpunten aan het OM voorgelegd, waarmee ze willen laten zien dat het OM voortdurend de term hacken verkeerd gebruikt. Barry van Kampen van Hackerspace Utrecht:

Het verschil is dat het OM de term hacken steeds gebruikt voor het illegaal inbreken in computers, oftewel computervredebreuk. "Terwijl er heel veel mensen zijn die hacken op een positieve manier gebruiken", zegt Van Kampen. "Hacken is niet een illegale bezigheid en het OM zegt dat wel."

Creatief
Hij omschrijft hacken als een manier om 'technologie op een creatieve manier te gebruiken waar het oorspronkelijk niet voor bedoeld is.' "Dat kan je inderdaad op een negatieve manier gebruiken, voor het inbreken in computers en informatie te stelen, maar je kan het ook gebruiken om bijvoorbeeld je auto aan passen om te zorgen dat het rare alarmpiepje niet meer afgaat." Ook zijn er veel hackers die op zoek gaan naar lekken in systemen, om vervolgens de eigenaar te waarschuwen. Van Kampen: "Waarom zou het OM het hacken niet willen omarmen? Bijvoorbeeld om Nederlandse Hackdagen te organiseren."

Schrappen
De hackers pleiten er in de brief voor dat het OM het woord schrapt en vervangt voor 'computercriminiliteit'. "Of geef het een populair tintje door te spreken van "cybercriminaliteit".

Gerelateerde artikelen