Nieuws19 nov '15 14:09

België trekt 400 miljoen uit om terrorisme te bestrijden

Auteur: Bas van Setten

De Belgische regering maakt 400 miljoen euro vrij om daarmee terrorisme en radicalisering aan te pakken. Dat heeft premier Charles Michel bekend gemaakt in het parlement.

ANP
ANP

"Michel is nog niet heel duidelijk geweest over wat er met die 400 miljoen gaat gebeuren", zegt Bart Bekaert, hoofdredacteur van de Belgische nieuwsdienst Q-music. "Het zal waarschijnlijk verdeeld worden over de inlichtingendienst en over de veiligheidsdiensten zoals de politie, het leger en het gerechtshof. Wat wel vaststaat is dat de inlichtingendiensten zitten te wachten op extra geld."


Syrië

Michel wil ook harder optreden tegen Syriëgangers. Bekaert: "Hij wil dat ze bij terugkeer in de gevangenis terecht komen. Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Ook wil hij de mogelijkheid krijgen om personen onder elektronisch toezicht te zetten als uit onderzoek blijkt dat ze radicaliseren, of naar Syrië willen gaan.

Huiszoekingen
Ondertussen heeft de Belgische politie deze morgen huiszoekingen gedaan in Molenbeek, en andere delen van de Belgische hoofdstad. "Ze hebben op zeven plaatsen een inval gedaan, in twee verschillende operaties. De ene draait om Bilal Hafdi, één van de daders van de aanslagen in Parijs. De huiszoekingen in zijn omgeving staan los van de aanslagen, die waren al gepland vanaf het moment dat Hafdi teruggekeerd was uit Syrië. De tweede operatie heeft wel met de aanslagen in Parijs te maken, maar daar wil het gerechtshof voorlopig niks over zeggen", zegt Bekart.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen