Nieuws12 dec '14 07:25

Akkoord klimaattop Lima verwacht: 'vooral stappenplan'

Auteur: Bram van Dijk

De klimaattop in Lima leverde tot nu toe vooral een clash op tussen arme en rijke landen. Want de rijke landen willen dat de arme landen nu ook meer gaan doen, maar arme landen willen daar wel financieel voor gecompenseerd worden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, is in Lima en merkt veel van de kloof.

Europa probeert de kloof te dichten. "Amerika is de grootste vertegenwoordiger van de rijke wereld en China probeert duidelijk de vertegenwoordiger van de arme wereld te zijn. Europa probeert daar zich tussenin te positioneren om tot een deal te komen."

Maar de kloof dichten gaat niet makkelijk
"Europa is op dit moment niet in goede economische tijden, dus juist dat wat ontwikkelingslanden erg belangrijk vinden, daar kan Europa weinig leveren. Dus die brugfunctie die Europa graag wil zijn, komt niet heel goed uit de verf."

Geen Nederlands bewindspersoon
Staatssecretatis Mansveld is afwezig bij de klimaattop vanwege persoonlijke omstandigheden en Nederland heeft geen vervangend bewindpersoon gestuurd. Een slecht teken, vindt Eickhout. "Uiteindelijk moeten hier politieke besluiten worden genomen en op dit moment is Nederland hier politiek niet vertegenwoordigd."

Opmars naar Parijs
Wel heeft hij 'het gevoel' dat er een akkoord in Lima gaat komen. "Maar dat zal vooral een stappenplan zijn naar volgend jaar in Parijs, want daar moeten echt grote dingen gebeuren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen