Nieuws8 apr '15 14:08

'Klimaatdoelen halen moet juridisch verplicht worden'

Auteur: Karlijn Meinders

Dertien juristen en wetenschappers uit negen landen hebben een handleiding gemaakt waarin staat wie wat moet doen in de klimaatpolitiek en hoe juristen landen via de rechter kunnen dwingen iets aan het klimaat te doen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Jaap Spier, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, is één van de initiatiefnemers van de zogeheten Oslo Principles. Zijn persoonlijke drijfveer voor het maken van de handleiding is een buitengewoon grote zorg over de huidige stand van zaken, zegt hij tegen BNR.

"Er wordt veel gediscussieerd over dit onderwerp, dat is positief, maar het debat is nu nog veel te abstract. De bereidheid om tot actie over te gaan is bedroevend. Het wordt tijd om werkelijk iets te gaan doen. We hebben nu in kaart gebracht wat er moet gebeuren, door wie en waarom. Daarmee zetten we de volgende stap."

Juridische verplichting
Volgens de handleiding zijn er voldoende juridische mogelijkheden om een land te dwingen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Een juridische verplichting zou ook een beter draagvlak creëren, zegt Spier. "Het is nu nog zo dat arme landen relatief weinig hoeven te doen, vanwege de kosten. Rijke landen nemen nu de hele terugbreng van de uitstoot voor hun rekening. We moeten gaan kijken hoe dit beter versleuteld kan worden over de verschillende landen."

Steuntje in de rug
Volgens Spier zou de handleiding ook politici kunnen helpen. "Als onze principles aanslaan kunnen ze een steuntje in de rug zijn tijdens de volgende onderhandelingen in Parijs over klimaatgedrag. Het document kan het makkelijker maken voor politici om aan hun kiezers uit te leggen waarom zij zich hard maken voor klimaatpolitiek."

Maximale uitstoot
Eén ding is duidelijk: om de uitstoot terug te brengen, zullen alle landen in actie moeten komen. "Wat we moeten doen is op basis van het voorzorg beginsel bepalen hoeveel uitstoot nog maximaal toelaatbaar is. Dat deel je door het aantal wereldbewoners, dan heb je de toegestane hoeveelheid CO2 per hoofd van de bevolking, dat vermenigvuldig je met het aantal bewoners per land en dan heb je wat een bepaald land per jaar mag doen. Alles wat daarboven zit moet terug."

Volgende week treffen de Nederlandse staat en milieuorganisatie Urgenda elkaar voor de rechtbank in een procedure over het Nederlandse klimaatbeleid. Urgenda vindt dat de overheid te weinig doet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen