Nieuws26 feb '15 14:03Aangepast op 26 feb '15 18:07

Doorbraak in Maagdenhuis

Auteur: BNR Webredactie

Studenten van de UvA krijgen meer inspraak door middel van een student in het College van Bestuur. Ook minister Bussemaker heeft begrip voor de roep van studenten en gaat de UvA erop aanspreken. Maar de ontevredenheid blijft.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De Centrale Studentenraad heeft onderhandeld met het College van Bestuur en er is toegezegd dat er een studentenraadslid wordt opgenomen in het bestuur", zei een van de studenten tegen BNR-verslaggever Renée van Heteren. Daarnaast behoudt de faculteit Geesteswetenschappen de komende twee jaar sowieso het aanbod aan opleidingen en verdwijnen de kleine talen dus niet, laat de Facultaire Studentenraad (FSR) weten.

Maar men is niet tevreden
Gunnar de Haan, voorzitter FSR Geesteswetenschappen, vindt de concessies van College van Bestuur-voorzitter Louise Gunning niet ver genoeg gaan. "Het is een heel mooi gebaar, het is fijn om te zien dat het College van Bestuur ziet dat studenten inspraak moeten krijgen, maar het is ook niet meer dan dat. Het is eigenlijk het startschot van de onderhandelingen om de universiteit daadwerkelijk democratischer vorm te geven."

Studentenraden niet breed gedragen
Een ander probleem is dat veel studenten in het Maagdenhuis zich niet vertegenwoordigd voelen door de studentenraden. Dat bleek toen Gunning haar besluit toelichtte en een opmerking van een student toegeworpen kreeg.

 

 

Daar reageerde Gunning fel op. "De democratisch gekozen organen binnen de universiteit zijn de studentenraden. En als jullie die afvallen dan val je de democratie af."

Minister Bussemaker
Ook minister van Onderwijs Bussemaker sprak in Den Haag met studentenraden en bezetters.

 

 

Verslaggever Laurens Boven vat samen: "Ze heeft gezegd dat er gedeelde zorgen zijn. Dat het probleem dat de studenten constateren, ook een probleem is dat zij constateert. Dat er met de medezeggenschap op de universiteiten en de hbo problemen zijn. Ze heeft ook gezegd dat ze contact op zal nemen met de Universiteit van Amsterdam, een brief of een belletje, van jongens, los dit op."

Maar ook in Den Haag waren de studenten ontevreden. Tom Hoven van de Landelijke Studenten Vakbond:

 

 

Hij erkent dat de minister naar hun kant neigt, maar: "De afgelopen twee weken zien we dat er twee panden van de UvA zijn bezet, er is een mars geweest met meer dan duizend studenten en wat de minister gaat doen, is een brief sturen. Er is een duidelijke vraag om meer inspraak en de minister moet dat gewoon gaan regelen. En dat doe je via de wet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen