Nieuws29 sep '15 07:41

'Ontmoeting Obama en Poetin was een koude bedoening'

Auteur: Bas van Setten

'Productief, constructief en zakelijk', zo hebben Amerikaanse en Russische functionarissen de bespreking omschreven tussen Obama en Poetin bij de Verenigde Naties. Met name over de situatie in Syrië blijven er grote meningsverschillen bestaan tussen de VS en Rusland.

ANP
ANP

"Ze hebben ongeveer anderhalf uur met elkaar gesproken. Vooralsnog zijn er niet zo heel veel details naar buiten gekomen over de besprekingen", zegt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk.

 

Syrië
Volgens een Amerikaanse functionaris ging een deel van het gesprek over Syrië. Over dit onderwerp staan de twee landen lijnrecht tegenover elkaar. Obama vindt dat er een eind moet komen aan het regime van Assad, anders ziet hij geen oplossing voor de situatie in Syrië. Poetin ziet Assad juist als belangrijke bondgenoot in de strijd tegen IS.

Rusland en Amerika zijn allebei militair actief in Syrië en ook daarover zijn afspraken gemaakt. Van Wagtendonk: "Poetin heeft vannacht tegen Russische journalisten gezegd dat hij niet uitsluit dat Rusland IS-doelen gaat bombarderen. Als dit gebeurt, dan moet dat gecoördineerd worden met de VS, zodat de een niet per ongeluk iets van de ander raakt."

Oekraïne
Tot slot spraken de twee leiders over de situatie in Oekraïne. "Dat willen de Amerikanen graag benadrukken, want daarvan vindt de VS dat Rusland helemaal fout zit. Veel andere landen zijn dat eens met de VS, dus daar kan Obama mee scoren", meent Van Wagtendonk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen