Nieuws12 dec '14 17:15Aangepast op 12 dec '14 19:10

Nieuwe ebolauitbraak, Nederland stuurt 50 laboranten

Auteur: Karlijn Meinders

Er is een nieuwe ebola-uitbraak in het oosten van Siërra Leone. In de provincie Kono zijn de afgelopen twee weken bijna honderd besmette lichamen gevonden. Nederland stuurt ongeveer 50 laboranten naar de ebolagebieden.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het gaat om een uitbraak in een ontzettend afgelegen gebied. Roeland Monasch, directeur Unicef in Siërra Leone, sprak met BNR over de situatie daar. Hij vertelde dat hij woensdag in het gebied is geweest. "Het gaat om meerdere kleine dorpjes, waar de mensen vaak niets afweten van de ziekte. Omdat ze ze dode lichamen ritueel wassen, raken steeds meer mensen besmet. Het plaatselijke ziekenhuis kan de drukte niet aan. Het ziekenhuis is nu eigenlijk het centrum van de besmetting zelf geworden."


 

Vijftig Nederlanders naar rampgebied
Nederland stuurt ongeveer vijftig laboranten naar Liberia en Siërra Leone. Ze gaan daar helpen bij de strijd tegen ebola. De gespecialiseerde laboranten doen dat vanuit mobiele laboratoria die Nederland heeft betaald en door het marineschip Karel Doorman naar de West-Afrikaanse landen zijn vervoerd.

Volgens minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) hebben de Verenigde Naties laten weten dat er een schrijnend tekort is aan laboratoria en gespecialiseerde medewerkers. Met de Nederlandse bijdrage wordt de medische testcapaciteit in Liberia en Siërra Leone "flink opgeschroefd'', zei ze vrijdag in Brussel.

Marion Koopmans, hoofd virologie bij het Erasmus MC legt uit wat de laboranten daar precies gaan doen:


 

De vijftig laboranten hebben zichzelf aangemeld. Ze reageerden op een oproep van het Erasmus Medisch Centrum:


 

Nederland heeft tot nu toe ruim 37 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de strijd tegen ebola. Dat geld is onder meer ingezet via de wereldgezondheidsorganisatie WHO, het Rode Kruis en het VN-kinderfonds Unicef. De epidemie heeft volgens de laatste cijfers van de VN al aan bijna 6400 mensen het leven gekost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen