
Volgens Nathalie Righton, voormalig Afghanistancorrespondent voor de Volkskrant, werkte de Taliban al lang aan deze verovering. “Kunduz is een heel belangrijke stad voor de Taliban. Het was vlak na de aanslagen van 11 september een van de eerste gebieden waar ze verjaagd werden”, zegt Righton. “Het innemen van dat symbolische bolwerk, is een lang gekoesterde wens van de Taliban. Ze hebben maandenlang geprobeerd geprobeerd door de barricades heen te breken en dat lijkt nu gelukt te zijn. Vanaf drie verschillende kanten is de stad aangevallen en ze hebben de stad nu grotendeels in handen.”
Verdediging
De stad is in zo’n negen uur overgenomen. “Kunduz is qua inwonertal vergelijkbaar met Amsterdam. Als je zo’n stad in een dag kunt innemen, is het met de verdediging niet heel goed gesteld." Volgens Righton zeiden Afghaanse politieagenten en militairen na het vertrek van Nederland al: jullie gaan te snel weg. We kunnen het niet in ons eentje aan.
"De Taliban heeft altijd gezegd: jullie westerlingen hebben horloges, wij hebben de tijd. Voor hen was het een kwestie van afwachten voordat zij hun slag konden slaan. Misschien was zonder de trainingsmissie de stad nog sneller gevallen, maar de missie heeft in elk geval niet tot het gewenste resultaat geleid."
Instabiel
Door de val van Kunduz heerst er bij Afghaanse en westerse autoriteiten de vrees dat hierna nog meer steden vallen. “IS, die nu in Irak en Syrië zit, steken ook steeds meer de kop op in bepaalde provincies. Dat is heel gevaarlijk voor de stabiliteit van de regio”, zegt Righton. “Afghanistan zit ingeklemd tussen Iran en Pakistan, in beide landen is een kernbom aanwezig, dus het is voor westerlingen heel belangrijk dat het land stabiel blijft. De val van Kunduz zou de opmaat kunnen zijn naar meer chaos in het land.”