Nieuws29 sep '15 18:54

Hillin: Kunduz-missie heeft zin gehad

Auteur: Karlijn Meinders

De Nederlandse politiemissie in de Afghaanse provincie Kunduz heeft wel degelijk zin gehad. Dat zegt oud-minister van Defensie Hans Hillen, ook nu de Taliban de provincie-hoofdstad weer in handen heeft.

Regeringstroepen proberen nu met Amerikaanse luchtsteun de stad terug te veroveren. Het is voor het eerst in veertien jaar dat de Taliban weer een grote stad in handen heeft, uitgerekend in het gebied waar die Nederlandse politiemissie actief was.

Terug naar af
Hans Hillen, oud-minister van Defensie die de missie naar Kunduz heeft gestuurd, is nog steeds van mening dat de missie zin heeft gehad. "Het is vooral voor de mensen daar vreselijk. Zij hebben een tijd een behoorlijke beschaving om zich heen gehad en zijn nu weer terug in het stenen tijdperk."

Standhouden
"Wat je opbouwt is betrekkelijk in een land waar oorlog heerst", zegt Hillen, "maar we hebben daar wel laten zien hoe je met respect voor elkaar en elkaars godsdienst kan leven. Dat pikt de Taliban echt niet meer af. De bevolking zal terugverlangen naar hoe het was. Datgene dat wij daar gezaaid hebben, komt heus op lange termijn wel weer op. Onze militairen hebben daar heel goed werk verricht."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen