Nieuws6 mei '15 18:59

Britse media geven schaamteloos stemadvies

Auteur: Karlijn Meinders

Op de laatste campagnedag voor de Britse verkiezingen geven de Conservatives en Labour elkaar niets toe in de peilingen. David Cameron en Ed Milliband lijken allebei nog even veel kans te maken om de Britten de komende 5 jaar te leiden.

Foto: ANP
Foto: ANP

De strijd wordt, zoals wel vaker bij de Britse verkiezingen, niet alleen in de media gevoerd, maar vooral ook door de media. Lia van Bekhoven, correspondent in Groot-Brittannië, krijgt er hoofdpijn van. "Je kunt de kranten niet lezen zonder een doos paracetamol. Er wordt tegen je geschreeuwd zonder nog onderscheid te maken tussen opinie en nieuws. Bijna alle kranten geven openlijk stemadvies."

Kranten nodig
Volgens Van Bekhoven gaan ze zo tekeer omdat ze bang zijn om onder de voet te worden gelopen door andere media. "En politici geloven nog steeds dat ze de kranten uit de stal van mediamagnaat Murdoch nodig hebben om verkiezingen te winnen."

Murdoch-schandaal
Mediamagnaat Murdoch was enkele maanden geleden nog betrokken bij een schandaaltje. "Hij was naar de hoofdredacteur van de Sun gegaan om te zeggen dat de krant zich scherper moest opstellen tegenover Ed Milliband. Logisch, want Milliband is de eerste partijleider die gedreigd heeft om de macht van persbaronnen te beperken. En daar is Murdoch natuurlijk niet blij mee."

Laatste poging
Cameron ging op de laatste dag voor de verkiezingen op bezoek in Wales. Hij waarschuwde voor zijn tegenstander, die volgens hem gedoogsteun kan krijgen van Schotse nationalisten. Miliband bezocht het noordwesten van Engeland. De Labourleider zei daar dat Cameron vooral de rijken en machtigen helpt, ten koste van de gezondheidszorg.

Morgen gaan de Britten hun keuze maken en weten we welke kandidaat er als winner uit de stembus komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen