Nieuws2 mrt '15 15:48

Kabinet wil internationaal gerechtshof handelsgeschillen

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel wil een internationaal gerechtshof voor handelsgeschillen. Discussies tussen Europa en Amerika moeten zo makkelijker op te lossen zijn.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met het gerechtshof wil het kabinet de zorgen over het vrijehandelsverdrag TTIP wegnemen. De Verenigde staten en Europa onderhandelen al jaren over dat akkoord.

Zorgen TTIP-verdrag
Bedrijven kunnen volgens het TTIP-verdrag een overheid aanklagen als ze worden belemmerd in de handel. "Die afspraken zijn voortgekomen uit goede intenties", vertelt Ploumen, "het moet investeerders beschermen tegen willekeurige en oneerlijke acties van overheden. Maar we maken ons over twee dingen zorgen. Ten eerste: dat de overheden niet beknopt worden in hun vrijheid regels te stellen voor veiligheid en milieu en ten tweede dat de buitenlandse investeerders niet beter beschermd worden dan de binnenlandse."

 

Onafhankelijke controle
Een internationaal gerechtshof voor handel, zou dat soort geschillen kunnen beslechten. "Controle wordt dan onafhankelijk uitgevoerd. Daar moet dan ook een gedragscode voor komen. Overheden behouden zo maximale vrijheid om regels te veranderen. We willen de procedure inzichtelijker en onafhankelijker maken. En er kan zo een betere balans bestaan tussen de belangen van overheden en bedrijven."

Ploumen deed het voorstel in samenspraak met een aantal andere Europese collega's. De vraag is nu of de VS akkoord zal gaan. De boodschap van Ploumen aan de VS: "Doe uw voordeel met het voorstel, het zal voor verbetering zorgen voor alle partijen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen