Nieuws16 sep '15 17:54Aangepast op 16 sep '15 18:25

Nederland krijgt toch weer tanks

Auteur: Madelon Meester

Twee jaar geleden gingen honderd tanks in de uitverkoop, nu krijgt Nederland toch weer een tankbataljon met 18 Leopard-tanks. Maar die koopt Nederland niet helemaal zelf, zegt minister Hennis van Defensie.

"Wat we gaan doen is vergaand samenwerken met Duitsland", zegt Hennis. "Duitsland heeft een tijd geleden aangegeven heel graag samen met Nederland de pantserdivisie te willen versterken."

Samenwerkingsdeal
Na de verkoop van de honderd tanks, heeft Nederland nu nog zestien tanks over. Onderdeel van de deal met Duitsland is dat deze zestien tanks worden ingebracht in de samenwerkingsdeal zoals die er nu ligt. "Duitsland gaat de tanks moderniseren, zorgt voor het onderhoud en Nederland leaset ze in feite terug. Dit is Europese samenwerking in optima forma", zegt Hennis. "Wat je ziet is een Nederlandse compagnie met Nederlands-Duits materieel, deel uitmakend van een Duits bataljon, wat weer onderdeel is van een Nederlandse brigade en weer onder bevel staat van een Duitse divisie."

 

Noodgedwongen
Volgens Hennis heeft Nederland de tanks in 2011 noodgedwongen verkocht. "De krijgsmacht heeft nooit gezegd: blij dat we die van die tanks af zijn. We waren bezig met het bestrijden van de financiële crisis die toen gaande was. Er is toen besloten tot het afstoten van dit belangrijke wapensysteem. Ik vind dat je, daar waar je kunt, moet blijven inzetten op behoud van kennis en expertise. Samen met mijn Duitse collega’s heb ik een goede oplossing daarvoor gevonden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen