Nieuws7 aug '15 15:37

Drogisterijen en apothekers verzaken bij voorlichting medicijnen

Auteur: BNR Webredactie

Bij ruim de helft van de drogisterijen en een zesde van de apotheken wordt geen voorlichting gegeven bij medicijnen die gevaarlijk zijn in combinatie met andere geneesmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Foto: ANP
Foto: ANP

De Consumentenbond zette mystery shoppers in om een zalfje te kopen dat in combinatie met antistollingsmiddelen risicovolle bloedingen kan opleveren.

Teleurstellend
Sandra de Jong van de Consumentenbond noemt de resultaten uit het onderzoek teleurstellend. De verplichte kassacheck waarbij de kassamedewerker aan de consument vraagt of hij verdere informatie over het medicijn wil, werd bij de helft van de drogisterijen niet uitgevoerd. Iets wat volgens De Jong verontrustend is, omdat er in drogisterijen en apotheken meerdere producten te koop zijn die in combinatie met andere medicijnen gevaren kunnen opleveren.

Sommige apothekers gaven het zalfje zelfs mee nadat de mystery shopper had aangegeven ook antistollingsmiddelen te gebruiken.

Oplossing
De drogisterijbedrijven hebben aangegeven de resultaten ook teleurstellend te vinden en zeggen dat ze meer op het geven van voorlichting zullen hameren. Of dit een oplossing is, betwijfelt De Jong.
Waarschuwingsstickers plakken op producten die een risico vormen, zou volgens De Jong een oplossing kunnen zijn. “Hierdoor zien zowel de koper als de verkoper: dit product verdient extra aandacht.”

Gerelateerde artikelen